Eskalator Berusia 25 Tahun Ini Merupakan Yang Tertinggi Di Dunia!

134

Betul ke eskalator ini berusia 25 tahun? Tua tu! Dah la tua lepas tu yang paling tinggi di dunia? Wah-wah hebat betul ciptaan eskalator dari negara ini!

Nak tahu eskalator daripada mana? Jom baca artikel ni sampai habis!

Eskalator ini telah di bina di dalam sebuah bangunan setinggi 173 meter dan ia telah siap dibina pada tahun 1993 lagi! Reka bentuk luaran dan dalam bangunan ini memberi rasa unik dan futuristic. Nak tahu bangunan apa dan dekat mana?

Ia adalah bangunan Umeda Sky Building yang terletak di bahagian utara Osaka Station! Untuk pengetahuan anda Umeda Sky Building ini telah di bina pada 25 tahun yang lalu. Wow, lamanya!

Seorang arkitek Jepun yang bernama Hiroshi Hara telah mereka bentuk bangunan ini dan juga Kyoto Station! Wah-wah bukan calang-calang orang yang mereka bentuk bangunan penting di Jepun ni!

Selain itu, Umeda Sky Building ini mempunyai eskalator yang tertinggi di dunia! Bayangkan pada tahun 1993 lagi negara Jepun telah maju dalam hasil ciptaan reka bentuk bangunan dengan teknologi-teknologi yang berkuasa tinggi ini!

Walaupun hanya eskalator, tetapi anda jangan pandang rendah ya! Kerana jika pada awal pembinaannya tidak di reka dengan penuh ketelitian dan hasil teknologi yang baik, ia tidak akan bertahan lama!

Dan kini eskalator ini telah berusia 25 tahun! Seiring dengan usia ‘badannya’ iaitu Umeda Sky Building ini!

Tambahan lagi, Umeda Sky Building ini mempunyai dua menara yang dihubungkan dengan jambatan eskalator di tengah-tengahnya! Dan jambatan eskalator ini juga sering menjadi daya tarikan pelancong bagi menikmati pemandangan di sekitar Osaka Station tau!

Jom kita teroka Umeda Sky Building dan eskalatornya!

Foto: Architectism (Pandangan luar Umeda Sky Building)
Foto: Japan Guide

Bahagian luar bangunan Umeda Sky Building ini tersergam indah di bandaraya Osaka Station ini. Rekaan bangunannya yang futuristic ini memberi satu konsep yang berlainan

Foto: TripAdvisor (Pandangan dari bawah deck eskalator)

Dari sudut pandangan bawah deck, anda akan dapat melihat dua jambatan eskalator yang terletak di tengah-tengah di anatara dua menara Umeda Sky Building ini.

Foto: Pinterest (Pandangan dari eskalator di dalam Umeda Sky Building)

Bahagian tengah jambatan, eskalator ini merupakan jambatan yang menghubungkan dua menara ini!

Foto: Muza-Chan’s Gate to Japan Blog (Pandangan dari bahagian atas Umeda Sky Observatory)

Wah pemandangan dari bahagian pemerhati Umeda Sky Building ini sangat mengujakan! Dengan rekaan dan hasil inovasi dan teknologi yang di pamerkan ternyata bukan ‘Biasa-biasa’ !